Siirry pääsisältöön

Euro

Kuva
Euroopassa on maita ajautumassa konkurssiin. Nämä maat ovat osa Euroopan rahaunionia (EMU) ja niissä on valuuttana euro. Euroa "valvoo" Euroopan keskuspankki (EKP), jonka tehtävänä on varmistaa yhtenäisen rahan - euron - vakaus rahaliitossa ja vastata euroalueen rahapolitiikasta yhdessä euroalueen kansallisten keskuspankkien, kuten Suomen pankki, kanssa. Kansalliset keskuspankit omistavat Euroopan keskuspankin ja muodostavat sen kanssa Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ). (Lähde Wikipedia 12.7.2012)

EKP:n päätösvallasta ja mm. toimielinten tasapainosta voi lukea lisää tuolta Wikipedian EKP:n sivulta.

Lähdin selvittämään taustoja eurolle siksi, että varsinkin iltapäivälehdet antavat tämän hetkisestä tilanteesta hyvin raflaavan ja karkean kuvan. Aivan kuin olisi ihan yksinkertaista, että Suomi vain lopettaa euron käytön ja ottaa markan takaisin. Iltalehti uutisoi tiistaina näin: "Eurosta eroon? - Näin asiantuntijat vastaavat". Minä ainakin sain heti sen kuvan otsikon perusteella, että asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Suomen pitää erota eurosta, mutta kun lukee jutun, niin eivät tosiaan olleet sitä mieltä. Enemmän tuli argumenttejä sen puolesta, että Suomi pysyy eurossa.

Onhan se tietysti ikävää ja suorastaan katastrofaalista, jos ne maat, joille euro-maat nyt lainaavat rahaa eivät pystykään maksamaan lainoja takaisin. Mutta mitä jos Suomi olisi tuossa tilanteessa? Kyllä silloin varmasti kelpaisi kaikki apu tännepäin. En silti ymmärrä, että  miten eurossa voi olla tuollaisia maita, joiden taustoja ei ole selvitetty kunnolla(?), joiden toimintaan ei ole puututtu(?) ja jotka voivat jatkaa venkurointia toisten kustannuksella(?). Mutta mitä Suomen eroaminen eurosta hyödyttäisi? En näe kovin montaa etua. Ja miksi nuo apua saavat eroaisivat vapaaehtoisesti? En löydä sillekään etuja heille.

Ruotsissa on kruunu ja hinnat siellä ovat ihan käsittämättömän korkealla. Viennilläkin lienee vaikeutensa, kun verrattuna vaikka nyt Etelä-Euroopan maihin, jotka myyvät kaiken puoli-ilmaiseksi tällä hetkellä, joutuu asiakas maksamaan tuplahinnan. Kuka sieltä nyt ostaisi. Eikä se kansalaisillekaan ihan paras juttu ole, että kaikki maksaa enemmän kuin ennen, palkat tuskin ovat nousseet. Tietysti matkustaminen kannattaa, kun ympärillä olevissa euromaissa on halvempaa.

Mutta mikäpä minäkään olen mitään mihinkään sanomaan, kun en asiasta oikeasti tiedä mitään, kun olen median vietävissä. Mutta kertokaapa te, mistä löytyisi jotakin puolueetonta tietoa, jossa on punnittu  Euroopan taloustilanne läpikotaisesti ja kohdittu tulevaisuuden näkymiä. Mikä vaikuttaa mihinkin, mitä se vaikuttaa euromaihin, mitä se vaikuttaa yksittäisiin ihmisiin. Kuka pärjää ja kenelle jää luu käteen?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat

Pantteri

Tykkään ihan hulluna panttereista , siis salmiakkipanttereista, myös lumipantterit ovat todella hyviä. Ruotsissahan nämä karkit ovat nimellä Salta Katten. Ennen oli myös Pantteri-jäätelöä, joka oli aivan mielettömän hyvää. Enää tuotaherkkua ei löydy valitettavasti valikoimista. Eilen tuli puhetta, että mikäs eläin se pantteri oikein on. Ja wikipedia sen kertoo: Leopardi eli pantteri (Panthera pardus), englanniksi leopard. Tuo nimi tulee leijonan (leo) ja pantterin (panther) risteytyksestä . En tiedä onko se vain uskomus, mutta nimen perustana on, että leopardi on leijonan ja mustan pantterin risteytys. Joka tapauksessa kyseessä on pilkullinen kissaeläin, joka näyttää näin söpöltä pentuna. Voisin ottaa lemmikiksi. Pantteri viittää myös Pohjois-Amerikassa usein puumaan , englanniksi cougar. Puuma on vaaleaturkkinen kissaeläin, jolla ei ole täpliä. Etelä-Amerikassa pantterilla taas tarkoitetaan jaguaaria , englanniksi jaguar. Jaguaari on myös pilkullinen ja hyvin yhdennäköinen leopardin

Nora ja Sade - mikä pari

Kuusi vuotta ja paljon vettä on virrannut Karjaanjoessa. Niin minä, maailma kuin moni muu on muuttunut siinä samalla. Tällä hetkellä meidän kotia asustaa minun lisäksi Sade, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, joka muutti mun luokse lokakuussa 2020, kun olin ollut yksin 1,5kk Samin yllättävän poismenon jälkeen.   Meillä menee Saden kanssa mukavasti. Välillä haastetaan toisiamme, mutta pääasiassa ollaan onnellisia ja iloisia itsejämme. Kerron Sadesta ja meidän yhteisistä jutuista lisää toisessa postauksessa, koska ajattelin herätellä tämän blogin uudelleen henkiin. Kirjoittelen tätä ihan itseäni varten, mutta kaikki lukijat ovat myös erittäin tervetulleita. 😙   Toivotan sinulle ihanaa kesää ja ollaan kuulolla!  Sade chillaa