perjantaina, heinäkuuta 13, 2012

Euro

Kuva
Euroopassa on maita ajautumassa konkurssiin. Nämä maat ovat osa Euroopan rahaunionia (EMU) ja niissä on valuuttana euro. Euroa "valvoo" Euroopan keskuspankki (EKP), jonka tehtävänä on varmistaa yhtenäisen rahan - euron - vakaus rahaliitossa ja vastata euroalueen rahapolitiikasta yhdessä euroalueen kansallisten keskuspankkien, kuten Suomen pankki, kanssa. Kansalliset keskuspankit omistavat Euroopan keskuspankin ja muodostavat sen kanssa Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ). (Lähde Wikipedia 12.7.2012)

EKP:n päätösvallasta ja mm. toimielinten tasapainosta voi lukea lisää tuolta Wikipedian EKP:n sivulta.

Lähdin selvittämään taustoja eurolle siksi, että varsinkin iltapäivälehdet antavat tämän hetkisestä tilanteesta hyvin raflaavan ja karkean kuvan. Aivan kuin olisi ihan yksinkertaista, että Suomi vain lopettaa euron käytön ja ottaa markan takaisin. Iltalehti uutisoi tiistaina näin: "Eurosta eroon? - Näin asiantuntijat vastaavat". Minä ainakin sain heti sen kuvan otsikon perusteella, että asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Suomen pitää erota eurosta, mutta kun lukee jutun, niin eivät tosiaan olleet sitä mieltä. Enemmän tuli argumenttejä sen puolesta, että Suomi pysyy eurossa.

Onhan se tietysti ikävää ja suorastaan katastrofaalista, jos ne maat, joille euro-maat nyt lainaavat rahaa eivät pystykään maksamaan lainoja takaisin. Mutta mitä jos Suomi olisi tuossa tilanteessa? Kyllä silloin varmasti kelpaisi kaikki apu tännepäin. En silti ymmärrä, että  miten eurossa voi olla tuollaisia maita, joiden taustoja ei ole selvitetty kunnolla(?), joiden toimintaan ei ole puututtu(?) ja jotka voivat jatkaa venkurointia toisten kustannuksella(?). Mutta mitä Suomen eroaminen eurosta hyödyttäisi? En näe kovin montaa etua. Ja miksi nuo apua saavat eroaisivat vapaaehtoisesti? En löydä sillekään etuja heille.

Ruotsissa on kruunu ja hinnat siellä ovat ihan käsittämättömän korkealla. Viennilläkin lienee vaikeutensa, kun verrattuna vaikka nyt Etelä-Euroopan maihin, jotka myyvät kaiken puoli-ilmaiseksi tällä hetkellä, joutuu asiakas maksamaan tuplahinnan. Kuka sieltä nyt ostaisi. Eikä se kansalaisillekaan ihan paras juttu ole, että kaikki maksaa enemmän kuin ennen, palkat tuskin ovat nousseet. Tietysti matkustaminen kannattaa, kun ympärillä olevissa euromaissa on halvempaa.

Mutta mikäpä minäkään olen mitään mihinkään sanomaan, kun en asiasta oikeasti tiedä mitään, kun olen median vietävissä. Mutta kertokaapa te, mistä löytyisi jotakin puolueetonta tietoa, jossa on punnittu  Euroopan taloustilanne läpikotaisesti ja kohdittu tulevaisuuden näkymiä. Mikä vaikuttaa mihinkin, mitä se vaikuttaa euromaihin, mitä se vaikuttaa yksittäisiin ihmisiin. Kuka pärjää ja kenelle jää luu käteen?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Thanks for the comment! All the comments are wellcome!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...