lauantaina, huhtikuuta 17, 2010

Toimivan vatsan resepti

Viimeisinä pelivuosina kiusasin vatsani siihen kuntoon, että on saanut olla tarkkana mitä syö ja millä sekvenssillä. Neljä vuotta sitten todettiinkin, että minulla on ärtyvä suoli, joka tarkoittaa, että suoli ei hajota kaikkea ruokaa, vaan muodostaa kaasua, joka sitten venyttää suolta ja tuntuu kovana kipuna. Epäsopivia ruoka-aineita oli monia: kaikki kaalit, ruisleipä, herneet ja pavut, laktoosi, peruna, valkoinen vilja jne...

Tuohon kuntoon suolen saa, kun pitää liian pitkiä taukoja ruokailusta, syö liian isoja annoksia kerrallaan ja stressaa kovasti. Myös aamiaisen jättäminen pois ja liian vähäinen kuitu buustaavat. Ärtyneen suolen diagnoosin tekeminen on vaikeaa, mutta oire on hyvin yleinen. Se todetaan, kun poistetaan listalta kelakia ja muut mahdolliset analysoitavat suolistosairaudet.

Muutaman vuoden sinnittelin tiukalla ruokavaliolla, josta oli poistettu yllä mainittuja komponenetteja. Laktoosi tuntui olevan suurin ongelmienaiheuttaja. Onneksi Valio onkin kehittänyt laajan kokoelman laktoosittomia tuotteita. Lisäki kauppoihin on tullut kaura- ja soijatuotteita korvaamaan maitotuotteita.

Täysin kivuttomaksi en kuitenkaan päässyt tuolla rajoittamisella missään vaiheessa. Olin jo luopua toivosta ja pohdin, että on vain pakko elää kivun kanssa. Tämän vuoden alusta olen kuitenkin onneksi löytänyt toimivan vatsan reseptin. Resepti on seuraavanlainen:
1 vko 2 kpl Boulardii-kapseleita aamuisin (itse käytin Biolatte Boulardiita)
1 vko 1 kpl Boulardii -kapseli + 1 kpl maitohappobakteeri-kapseli aamuisin (itse käytän Foreverin Active Probiotic-kapseleita, mutta kaikki probioottiset valmisteet, joissa on kaikki maitohappobakteerit: Lactobacillus, Lactococcus, Pediococcus, Leuconostoc ja Enterococcus, käyvät.
Jatkossa joka aamu 1 kpl maitohappobakteeri-kapseli + 30-60ml aloevera-juomaa. (itse käytän Foreverin juomia, joista suosikki on Berry Nectar.

Lisäksi pitää syödä riittävästi kuituja ja rasvaa, jotta ruuansulatus toimii. Myös vettä pitää juoda riittävästi ja liikkua. Säännölliset ruokailut ja maksimissaan 4 tunnin tauot ruokailujen välillä myöskin pitävät vatsan kunnossa.

Aloevera puhdistaa suolta ja poistaa kuona-aineita, siksi se lisää ja parantaa suolen toimintaa. Tiedän, että kaikille ei aloevera toimi, mutta minulla se toimii. Vaikutus ei tosin tule päivässä, vaan aluksi aloevera tuottaa ilmaa, koska kuona-aineet lähtevät liikkeelle. Vähän ajan päästä kuitenkin tilanne paranee, kun suoli on puhdistunut. Lisää aloeverasta voi lukea täältä. Ja jos haluaa kokeilla, niin kannattaa olla yhteydessä minuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Thanks for the comment! All the comments are wellcome!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...