Siirry pääsisältöön

Ruuanvalmistusta

Viime viikolla tsekkasin sekä Suomen Top Chefin että Master Chefin finaalit. Näyttipä tosi hyvälle. Tykkään kovasti ruuanlaitosta ja yritän oppia uusia temppuja, mutta kaukana ovat nuo annokset, joita kokkitaiturit, niin ammattilaiset kuin amatööritkin, väänsivät. Melkoista taitoa, taidetta ja tiedettä.

Olishan se mahtava osata tehdä superannoksia ihan päästä. Keittokirjaa siinä tarvitaan, aikaa ja hyvää suunnittelua. Kyllähän sitä kaikenlaisia kokkikirjoja löytyy, mutta en minä muista niitä katsoa ennen kuin lähden kauppaan, tai niin tapahtuu todellatodella harvoin. Kokkikoulussa piti valmistautua etukäteen, mutta onneksi ohjeet oli selkeät, eikä niitä tarvinnut etsiä. Herkkuja tuli valmistettua myös Italiassa huippujen opastuksessa, silloin ei tarvinnut olla kuin paikalla. Mutta onko noistakaan kerroista jäänyt arki- tai viikonloppuruuanlaittoon mitään käteen? Ehkä pieniä juttuja, joita olisi hyvä toistaa useammin, että jää tavaksi.

Maustaminen on ruanlaitossa se haastava juttu. Master Chefin yksi tuomari, Farangin omistaja, Tomi Björck, oli valmistanut finaalijaksoon tomaattikeittoa, jossa oli 20 eri ainesta. Minun tomaattikeittoon tulee ehkä maksimissaan 10. Siinä taitaa olla se suurin ero kotona valmistetun keiton ja ammattikokin valmistaman keiton välillä. Ei vaan ymmärrä, että mikä korostaa mitäkin makua ja mikä sopii minkäkin kanssa ja mitä vaaditaan rakenteeseen ja niin edelleen...

Monesti ruokapöydästä löytyy samoja juttuja kuin edellisellä viikolla, ainakin arkena. Viikonloppuisin koitan vähän panostaa, mutta kaupassa on myöhäistä miettiä mitä tekisikään ja mitä tarvitsisi. Siksi vanhat tutut tarttuvat helpoiten mukaan. Uusi Musta järjesti kilpailun, jossa ei yritetä matkia tv:n kokkiohjelmia, vaan tehdään omia juttuja jääkaapin kätköistä. Hyvä idea, koska tuohon minäkin voisin osallistua. :)

Tällä viikolla olen yrittänyt tsempata. Eilen oli tarjolla paistettuja muikkuja luomuperunamuusin kera ja tänään poronkäristystä samaisen muusin höysteenä.

Muikuilta lähti pää ja sisälmykset, sitten ne pestiin ja kuorrutettiin ruisjauholla, jossa oli mukana vähän suolaa. Sen jälkeen pannulle voihin tirisemään ja valmista tuli.





Poronkäristykseen lähdettiin isolla voimäärällä, joka sulatettiin pannulla. Päälle jäiset porot ja vettä. Haudutus ja maustaminen suolalla ja pippurilla. Päälle vielä pakastepuolukoista survottua punaista.



Kommentit

  1. Nam mitä ruokia oot tehnyt, maistuis kyllä mullekin.

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä hyviä ja tosi helppoja tehdä. Suosittelen testaamaan!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Thanks for the comment! All the comments are wellcome!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat

Pantteri

Tykkään ihan hulluna panttereista , siis salmiakkipanttereista, myös lumipantterit ovat todella hyviä. Ruotsissahan nämä karkit ovat nimellä Salta Katten. Ennen oli myös Pantteri-jäätelöä, joka oli aivan mielettömän hyvää. Enää tuotaherkkua ei löydy valitettavasti valikoimista. Eilen tuli puhetta, että mikäs eläin se pantteri oikein on. Ja wikipedia sen kertoo: Leopardi eli pantteri (Panthera pardus), englanniksi leopard. Tuo nimi tulee leijonan (leo) ja pantterin (panther) risteytyksestä . En tiedä onko se vain uskomus, mutta nimen perustana on, että leopardi on leijonan ja mustan pantterin risteytys. Joka tapauksessa kyseessä on pilkullinen kissaeläin, joka näyttää näin söpöltä pentuna. Voisin ottaa lemmikiksi. Pantteri viittää myös Pohjois-Amerikassa usein puumaan , englanniksi cougar. Puuma on vaaleaturkkinen kissaeläin, jolla ei ole täpliä. Etelä-Amerikassa pantterilla taas tarkoitetaan jaguaaria , englanniksi jaguar. Jaguaari on myös pilkullinen ja hyvin yhdennäköinen leopardin

Nora ja Sade - mikä pari

Kuusi vuotta ja paljon vettä on virrannut Karjaanjoessa. Niin minä, maailma kuin moni muu on muuttunut siinä samalla. Tällä hetkellä meidän kotia asustaa minun lisäksi Sade, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, joka muutti mun luokse lokakuussa 2020, kun olin ollut yksin 1,5kk Samin yllättävän poismenon jälkeen.   Meillä menee Saden kanssa mukavasti. Välillä haastetaan toisiamme, mutta pääasiassa ollaan onnellisia ja iloisia itsejämme. Kerron Sadesta ja meidän yhteisistä jutuista lisää toisessa postauksessa, koska ajattelin herätellä tämän blogin uudelleen henkiin. Kirjoittelen tätä ihan itseäni varten, mutta kaikki lukijat ovat myös erittäin tervetulleita. 😙   Toivotan sinulle ihanaa kesää ja ollaan kuulolla!  Sade chillaa