Siirry pääsisältöön

Pääsiäisherkkuja

Pääsiäinen oli melkoista herkuttelua. Töissä jaettiin Kinderit ja minä sain sinisen tutkija-Barban. Työkaveri sai kelataisen kirjanörtti-barban ja toi sen minun sinisen kaveriksi. :)

Mitään varsinaisia pääsiäisruokia ei ollut suunnitelmissa, mutta joitakin herkkuja oli pakko maistaa, kuten mämmiä. Mämmi on muuten parasta paksun vaniljakastikkeen  kanssa.


Tykkään tehdä ruokaa ja valmistinkin pitkänä perjantaina kaalipataa ihan omalla ohjeella. Koska pakastimesta löytyi iso voitakinalevy, sain päähänpiston, että teen kaalipadasta kaalipiirakan. Vähän munaa ja Punaleimaista Emmentalia padan joukkoon ja taikinakuoren sisään. Olipa niin hyvää, että päätin kutsua vanhemmat 2. pääsiäispäivänä päivälliselle ja tarjota piirakkaa alkupalana. 

Kaalipiirakan seurana alkupalalautasella "tomaattimunia" salaattipedillä ja fetaa pienenä lisänä. Koristeena korianteria. Voitakinaan tehty kaalipiirakka on muuten parasta uunissa lämmitettynä, koska kuori pysyy rapeana.
 

 Pääruokana kutsupäivällisellä oli vuohenjuustolohta, pekoniin käärittyä parsaa ja rosmariinikasviksia sekä Bernaisékastiketta. Ripottelin lohen päälle sitruunapippuria ja suolaa, sitten sivelin sen Bonjourin ruohosipuli- ja valkosipulituorejuustoilla. Kasviksiin pilkoin lanttua, bataattia ja porkkanaa ja sekoitin nämä rosmariinisilpun, kuivatun rosmariinin, suolan, pippurin sekä oliiviöljyn kanssa. Levitin vuokaan ja laitoin kalasetin kanssa uuniin 200oC, kiertoilma. Pesin parsat, leikkasin niistä paksun kannan pois ja käärin neljä parsaa kahden pekonisiivun sisään. Paistoin pannulla kevysti ja laitoin uunivuokaan ja muiden uunissa jo olleiden seuraan.

Noin vartin uunissa hauduttamisn jälkeen leikkelin lohen päälle vuohenjuustoa ja annoin sen sulaa muodostaen kauniin pinnan.

Tein elämäni ensimmäisen kerran itse Bernaisé-/Hollandaisekastiketta. Käytin ohjeen timjamin sijaan rosmariiniä ja salottisipulin sijaan makeaa sipulia. Sipulia tuli aivan liikaa, joten laitoin ylimääräiset rosmariinikasvisten joukkoon. Ensimmäisellä kerralla valkoviinietikka haihtui sipulien ja yrttien seasta kokonaan, niin piti keittää uusi setti. Minulla on hiukan huonot haudutusastiat, mutta sain lopulta yhden mikroakin kestävän muoviastian sopimaan kattilaan niin että sitä pystyi vatkaamaankin. Siis keltuaiset astiaan, nesteet haudutuksesta sekaan ja voita sulattelemaan. Ihan täyttä määrää en voita käyttänyt, mutta hyvää tuli silti. Pikkasen suolaa lisäsin mausteeksi ja kuivattua rosmariiniä. Hieman löysää normaaliin Bernaiséen verrattuna, mutta ei haitannut. 


Jälkiruuaksi olin tehnyt jo pitkänä perjantaina pashaa. Resepti oli kevennetty pasha, eli joukkoon ei tullut munaa eikä voita. Marmeladina käytin täysin sokeritonta versiota, jossa oli kunnon appelsiinipaloja. Lisäsin myös krokantteja ja ekstrana Fazerin Wiener Nougat-rouhetta. Käytin valutuksessa siivilää, suodatinpaperia ja harsoa. Pashan tarosin kermavaahdon ja Wiener Nougat-rouheen kera.


Viikko ennen pääsiäistä ostetut tulppaanit eivät ihan kestäneet 2. pääsiäispäivään asti. Mutta valitettavasti kaupasta ei löytynyt uusia tulppaaneja. Onneksi kuitenkin Äiti ja Iskä toivat nätit gerberat.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat

Pantteri

Tykkään ihan hulluna panttereista , siis salmiakkipanttereista, myös lumipantterit ovat todella hyviä. Ruotsissahan nämä karkit ovat nimellä Salta Katten. Ennen oli myös Pantteri-jäätelöä, joka oli aivan mielettömän hyvää. Enää tuotaherkkua ei löydy valitettavasti valikoimista. Eilen tuli puhetta, että mikäs eläin se pantteri oikein on. Ja wikipedia sen kertoo: Leopardi eli pantteri (Panthera pardus), englanniksi leopard. Tuo nimi tulee leijonan (leo) ja pantterin (panther) risteytyksestä . En tiedä onko se vain uskomus, mutta nimen perustana on, että leopardi on leijonan ja mustan pantterin risteytys. Joka tapauksessa kyseessä on pilkullinen kissaeläin, joka näyttää näin söpöltä pentuna. Voisin ottaa lemmikiksi. Pantteri viittää myös Pohjois-Amerikassa usein puumaan , englanniksi cougar. Puuma on vaaleaturkkinen kissaeläin, jolla ei ole täpliä. Etelä-Amerikassa pantterilla taas tarkoitetaan jaguaaria , englanniksi jaguar. Jaguaari on myös pilkullinen ja hyvin yhdennäköinen leopardin

Nora ja Sade - mikä pari

Kuusi vuotta ja paljon vettä on virrannut Karjaanjoessa. Niin minä, maailma kuin moni muu on muuttunut siinä samalla. Tällä hetkellä meidän kotia asustaa minun lisäksi Sade, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, joka muutti mun luokse lokakuussa 2020, kun olin ollut yksin 1,5kk Samin yllättävän poismenon jälkeen.   Meillä menee Saden kanssa mukavasti. Välillä haastetaan toisiamme, mutta pääasiassa ollaan onnellisia ja iloisia itsejämme. Kerron Sadesta ja meidän yhteisistä jutuista lisää toisessa postauksessa, koska ajattelin herätellä tämän blogin uudelleen henkiin. Kirjoittelen tätä ihan itseäni varten, mutta kaikki lukijat ovat myös erittäin tervetulleita. 😙   Toivotan sinulle ihanaa kesää ja ollaan kuulolla!  Sade chillaa