perjantaina, huhtikuuta 27, 2012

Läsnätyö by Microsoft

Minulle tarjoutui mahdollisuus Future Femalen kautta päästä katsomaan Microsoftin uutta tapaa muodostaa työyhteisö ja tehdä töitä. Microsoft kutsuu tätä uutta tapaa läsnätyöksi (microsoftlaisten oma blogi) kohtaamispaikassa (VM:n esitys).

Kuva

Microsoftilla ei siis ole enää jokaisella omaa pysyvää paikkaa, jossa työskennellä, vaan heillä on eri teemoilla tiloja, joihin voi oman fiiliksen mukaan mennä suorittamaan toimiaan. Eikä välttämättä tarvitse tulla edes toimistolle, vaan töitä voi tehdä myös kotoa käsin, niin itsenäistä työtä kuin plla mukana palavereissa. Microsoftilla virtuaalisesti tehty työ on aivan samanarvoista kuin face-to-face tehty työ.Tämä tietenkin edellyttää, että kaikilla henkilöillä on toimivat ytheydet ja ohjemat koneissa sen mukaan, että omia tehtäviä voi suorittaa tai voi olla läsnä kokouksissa. Työn luonteen tulee olla myös sellaista, että se tapahtuu pääasiassa tietokoneella. Microsoftillahan näin on.

Kuulostaa kyllä kivalta, että voit tavata ihmisiä oman tiimisi ja oman symbioosisi ulkopuolelta, mutta en oikein usko, että se toimisi esimerkiksi tällä alalla, jolla minä nyt työskentelen. Tykkään myös avoimuudesta ja vapaudesta, jonka verkon yli muodostettava kohtaamispaikka muodostaa. Nykypäivänä pitäisikin hyödyntää enemmän niitä sähköisiä palveluita, joita on jopa ilmaiseksi hyödynnettävissä. Itsekin olen sellaisissa luottamustehtävissä, joissa on ihmisiä ympäri Suomen ja kokoustetaan face-to-face. Käyttäisin mielelläni näissä kokouksissa virtuaalisia mahdollisuuksia keskustella ja olla läsnä, sillä näin säästäisi pitkän pennin, säästäisi aikaa ja kommunikointikin saattaisi olla aktiivisempaa.

Meille ns. tietokonesukupolvelle nämä sähköiset kommunikointitavat ovat osa arkipäivää. Miten ne saataisiin osaksi myös kokeneemman polven kommunikointitottumuksia? Pitääkö meidän odottaa niin kauan, että minun sukupolveni on vanhimmasta päästä vai toimitaanko kuten Microsoftilla. Työyhteisön muutos laitettiin käyntiin ilman kysymistä työntekijöiltä. Näin ei tullut myöskään vastalauseita, kun ei kysytty mitään. Mutta kun varsinaisia muutoksia alettiin tekemään konkretisoimaan, otettiin kaikki mukaan, jotta heillekin tulisi tunne, että saavat vaikuttaa. Minusta loistavaa, joskus on vaan toimittava, jotta saa todellisen muutoksen aikaan. Mutta on myös huomioitava kaikki osalliset, ettei lopputulos ole täysi susi. Siis avoimuus  lopullista ratkaisua löydettäessä oli koko muutoksen avainsana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Thanks for the comment! All the comments are wellcome!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...