Siirry pääsisältöön

Padassa porisee

Eilen kirjoitin Le Creusetin padasta, joka päätyi meille Åren matkalta. Ja lupasin samalla kirjoittaa tänään, mitä siinä on valmistettu. Nyt on lupaus toteutettu.

"Herkullista luomulihasta"-postauksessa kerroin saaneeni ostaa ison satsin naudan luomulihaa. Suurin osa tuosta satsista oli tosiaan jauhelihaa, mutta mukana oli myös esim. kulmapaistia. En ole ikinä käsitellyt kulmapaistia tai kuullut, että joku ruoka olisi valmistettu siitä. Onneksi on Google ja ruokaalaittavat vanhemmat, nämä kaikki nimittäin kertoivat oitis, että pitkään haudutettuna ja pieniksi pilkottuna paistista tulee parasta.

Niinpä minäkin sitten elämäni ensimmäisen kerran poistamaan lihasta kalvoja ja paloittelemaan pieniksi paloiksi. Olen joskus kuullut, että leikkaussuunnalla syitä kohden olisi merkitystä, mutta koska en tiennyt miten olisi paras ja joka suuntaan oli kuitenkin leikattava, niin annoin mennä.

Laitoin paloitellun lihan kanssa paljon silputtua sipulia ja valkosipulia pannuun. Ruskistin lihan, lisäsin vettä, laakerinlehtiä, pippureita (rosé, musta, viher, valko) ja suolaa ja kaadoin koko hela hoidon pataan. Annoin keitoksen muhia yön yli 100oC:ssa (yht. n. 9h) ja seuraavana päivänä jatkoin kokkaamista.

Mammamme, siis isänäiti, teki nk. kiinalaista kastiketta, jossa liha oli hyvin mureaa, kastike oli kermainen ja suolainen, erittäin maukas. Tuo maku mielessä viimeistelin oman lihapadan liedellä. Suolaa antamaan laitoin noin 2rkl soijaa ja yhden suolakurkun paloina. Lopuksi noin 1 dl kermaa ja kiehautus. Aivan täydellistä, kuin Mamma konsanaan olin valmistanut herkullisimman lihapatani koskaan!!

Suolaisen lihan kanssa halusin tarjota jotain makeampaa. Mieleen tulivat Amerikassa syödyt bataattiranskalaiset. Silloin eivät nuo ranskalaiset oikein iskeneet, mutta se johtui ehkä liian mauttomasta kaverista, eli wrapista. Bataattirankalaiset valmistuivat näin:
- bataatti pikkurillin kokoisiksi lohkoiksi
- pinnan sukleminen ja rapeuttaminen kuumassa öljyssä kattilassa, käytin luomu rypsiöljyä
- pellille, jossa seesamin siemeniä ja päälle hieman suolaa
- uunissa kiertoilma+grilli-toiminnolla 140oC:ssa noin 30 min

Jaanaban ja MasterChefin innoittama halusin asetella ruuat nätisti lautaselle. Normaalisti tulee van mätettyä antimia kasaan, eikä nautittua ruuan ulkonäöstä. Annoksissa oli selkeästi vähemmän tavaraa kuin jos olisi toiminut buffet-periaatteella, mutta kumpikaan ei edes ottanut lisää. Ulkonäkö siis merkitsee paljon.

Auringon inspiroima annos, jossa nestettä vähän liikaa tai ainakin se on levähtänyt liiaksi.

Toisenlainen annos, jossa lihapata pysynyt kivasti koossa ja bataatit ovat kuin takkapuut ennen tulen sytyttämistä. :)
  
Makean ja suolaisen kombinaatio oli muuten täydellinen!!

Pitkä postaus ruokajutuksi. Pahoittelut siitä. Mutta halusin kertoa hienon onnistumiskokemukseni täydellisesti, jotta joku muukin saisi nauttia näistä ihanista mauista! :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat

Pantteri

Tykkään ihan hulluna panttereista , siis salmiakkipanttereista, myös lumipantterit ovat todella hyviä. Ruotsissahan nämä karkit ovat nimellä Salta Katten. Ennen oli myös Pantteri-jäätelöä, joka oli aivan mielettömän hyvää. Enää tuotaherkkua ei löydy valitettavasti valikoimista. Eilen tuli puhetta, että mikäs eläin se pantteri oikein on. Ja wikipedia sen kertoo: Leopardi eli pantteri (Panthera pardus), englanniksi leopard. Tuo nimi tulee leijonan (leo) ja pantterin (panther) risteytyksestä . En tiedä onko se vain uskomus, mutta nimen perustana on, että leopardi on leijonan ja mustan pantterin risteytys. Joka tapauksessa kyseessä on pilkullinen kissaeläin, joka näyttää näin söpöltä pentuna. Voisin ottaa lemmikiksi. Pantteri viittää myös Pohjois-Amerikassa usein puumaan , englanniksi cougar. Puuma on vaaleaturkkinen kissaeläin, jolla ei ole täpliä. Etelä-Amerikassa pantterilla taas tarkoitetaan jaguaaria , englanniksi jaguar. Jaguaari on myös pilkullinen ja hyvin yhdennäköinen leopardin

Nora ja Sade - mikä pari

Kuusi vuotta ja paljon vettä on virrannut Karjaanjoessa. Niin minä, maailma kuin moni muu on muuttunut siinä samalla. Tällä hetkellä meidän kotia asustaa minun lisäksi Sade, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, joka muutti mun luokse lokakuussa 2020, kun olin ollut yksin 1,5kk Samin yllättävän poismenon jälkeen.   Meillä menee Saden kanssa mukavasti. Välillä haastetaan toisiamme, mutta pääasiassa ollaan onnellisia ja iloisia itsejämme. Kerron Sadesta ja meidän yhteisistä jutuista lisää toisessa postauksessa, koska ajattelin herätellä tämän blogin uudelleen henkiin. Kirjoittelen tätä ihan itseäni varten, mutta kaikki lukijat ovat myös erittäin tervetulleita. 😙   Toivotan sinulle ihanaa kesää ja ollaan kuulolla!  Sade chillaa