perjantaina, maaliskuuta 23, 2012

Padassa porisee

Eilen kirjoitin Le Creusetin padasta, joka päätyi meille Åren matkalta. Ja lupasin samalla kirjoittaa tänään, mitä siinä on valmistettu. Nyt on lupaus toteutettu.

"Herkullista luomulihasta"-postauksessa kerroin saaneeni ostaa ison satsin naudan luomulihaa. Suurin osa tuosta satsista oli tosiaan jauhelihaa, mutta mukana oli myös esim. kulmapaistia. En ole ikinä käsitellyt kulmapaistia tai kuullut, että joku ruoka olisi valmistettu siitä. Onneksi on Google ja ruokaalaittavat vanhemmat, nämä kaikki nimittäin kertoivat oitis, että pitkään haudutettuna ja pieniksi pilkottuna paistista tulee parasta.

Niinpä minäkin sitten elämäni ensimmäisen kerran poistamaan lihasta kalvoja ja paloittelemaan pieniksi paloiksi. Olen joskus kuullut, että leikkaussuunnalla syitä kohden olisi merkitystä, mutta koska en tiennyt miten olisi paras ja joka suuntaan oli kuitenkin leikattava, niin annoin mennä.

Laitoin paloitellun lihan kanssa paljon silputtua sipulia ja valkosipulia pannuun. Ruskistin lihan, lisäsin vettä, laakerinlehtiä, pippureita (rosé, musta, viher, valko) ja suolaa ja kaadoin koko hela hoidon pataan. Annoin keitoksen muhia yön yli 100oC:ssa (yht. n. 9h) ja seuraavana päivänä jatkoin kokkaamista.

Mammamme, siis isänäiti, teki nk. kiinalaista kastiketta, jossa liha oli hyvin mureaa, kastike oli kermainen ja suolainen, erittäin maukas. Tuo maku mielessä viimeistelin oman lihapadan liedellä. Suolaa antamaan laitoin noin 2rkl soijaa ja yhden suolakurkun paloina. Lopuksi noin 1 dl kermaa ja kiehautus. Aivan täydellistä, kuin Mamma konsanaan olin valmistanut herkullisimman lihapatani koskaan!!

Suolaisen lihan kanssa halusin tarjota jotain makeampaa. Mieleen tulivat Amerikassa syödyt bataattiranskalaiset. Silloin eivät nuo ranskalaiset oikein iskeneet, mutta se johtui ehkä liian mauttomasta kaverista, eli wrapista. Bataattirankalaiset valmistuivat näin:
- bataatti pikkurillin kokoisiksi lohkoiksi
- pinnan sukleminen ja rapeuttaminen kuumassa öljyssä kattilassa, käytin luomu rypsiöljyä
- pellille, jossa seesamin siemeniä ja päälle hieman suolaa
- uunissa kiertoilma+grilli-toiminnolla 140oC:ssa noin 30 min

Jaanaban ja MasterChefin innoittama halusin asetella ruuat nätisti lautaselle. Normaalisti tulee van mätettyä antimia kasaan, eikä nautittua ruuan ulkonäöstä. Annoksissa oli selkeästi vähemmän tavaraa kuin jos olisi toiminut buffet-periaatteella, mutta kumpikaan ei edes ottanut lisää. Ulkonäkö siis merkitsee paljon.

Auringon inspiroima annos, jossa nestettä vähän liikaa tai ainakin se on levähtänyt liiaksi.

Toisenlainen annos, jossa lihapata pysynyt kivasti koossa ja bataatit ovat kuin takkapuut ennen tulen sytyttämistä. :)
  
Makean ja suolaisen kombinaatio oli muuten täydellinen!!

Pitkä postaus ruokajutuksi. Pahoittelut siitä. Mutta halusin kertoa hienon onnistumiskokemukseni täydellisesti, jotta joku muukin saisi nauttia näistä ihanista mauista! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Thanks for the comment! All the comments are wellcome!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...