Siirry pääsisältöön

Upea hymy

Minullahan halkesi viime vuonna hammas ja kerroin tilalle tulevan uusi. Ihan ei aika-arvioni mennyt puikkoihin, sillä nyt vasta ollaan lähiaikoina asentamassa uutta hammasta. Juuri, eli implantti, tulevalle hampaalle asennettiin jo syksyllä, mutta sen on pitänyt kiinnittyä kunnolla puoli vuotta.

Tämä kaikki tehdään siis yksityisellä (CityHammaslääkärit) ja palvelu on ollut erittäin hyvää, mutta myös kallista. Nyt olen käyttänyt jo päälle tuhat euroa tarkastuksiin, implanttiin ja paikkauksiin. Suu nimittäin halutaan laittaa kuntoon täysin ennen kuin kruunuosaa asennetaan. Tähän kuntoonlaittoon aion myös valkaista hampaani. Se tullaan tekemään ensi torstaina Zoom!-menetelmällä CBC:llä. Minullahan on hymyillessä hampaat isosti esillä ja hampaatkin ovat isot, joten on kivempi, että hammasrivi on valkoinen ja hymy siten upea.

Valkoiset hampaat ei ole muuten ihan yksinkertainen juttu. Suuhygienisti puhdistaa kyllä tummentumat, mutta tummentumat voi itsekin välttää. Kaupan valkaisevat hammastahnat eivät oikeasti valkaise mitään (sanoin suuhygienisti). Jos haluat tummentumat pois, on se tehtävä joko putsauttamalla, tai estettävä tummentumien tuleminen käyttämällä väriaineita rikkovaa hammastahnaa, jota saa hammashoitoloista, tai välttämällä tummentavia aineita, kuten tupakkaa, kahvia, mausteista ruokaa ja erityisesti teetä. Ihan ei vielä selvinnyt, että tummentaako myös vihreä tee ja yerba mate, mutta musta tee ainakin. Etsiskellessä tietoa teen tummentavuudesta selvisi uusi, mielenkiintoinen asia: vihreässä teessä on paljon fluorideja ja reikiä aiheuttavien bakteerien tuhovia ainesosia.

Pari lainattua tekstiä:
"If you are concerned about the high fluoride content in green tea, yerba mate might be a good alternative. Yerba mate has a lot less fluoride than green tea. An 8 oz cup of EcoTeas yerba mate with one 2g tea bag yields 0.021 mg of fluoride, which is only one-fifth the fluoride content of the average cup of green tea brewed at similar strength."
"The mass produced tea is known as "brick tea", and it's the tea that's broken up and in small tiny pieces. Studies also show the fluoride content in this kind of tea - 0.5-1.7mg per cup!"

Fluoria on siis teessä melko paljon. Minä en siis ainakaan tarvitse extrafluoria hammastahnasta tai pilleripurkista. Fluori on tärkeä komponentti kiilteen suhteen, se pitää sen kovana, mutta liika fluori taas aiheuttaa ongelmia, se alkaa kertyä hampaiden pinnalle ja näkyy eri värisenä osana. Minulla näitä kertymiä valitettavasti on ja siksi kevytvalkaisu ei minulle riitä.

Viimeisen vuoden on tullut käytettyä fluoritonta aloevera-hammastahnaa, joka on todella hyväksi suun terveydelle. Myös hyvällä sähköhammasharjalla ja hammaslangan käytöllä on merkitystä ja suuhygienisti kehuikin suutani erittäin puhtaaksi ja hyvinvoivaksi. Hammaskiveä ei ollut juuri yhtään ja ienrajat sekä ikenet olivat loistavassa kunnossa.

Ps. Fluorista on paljon keskustelua internetissä. Mielipiteitä on monia myös hammaslääkäreiden keskuudessa.

Kommentit

  1. Mulla on kaksi kokonaan uutta hammasta ja ovat kyllä parhaat hampaat ikinä vaikka ovatkin visusti piilossa. =)

    VastaaPoista
  2. Niin, sulla on kyllä hieno hymy!

    VastaaPoista
  3. Voi kiitos, Jaanaba!
    Noista ei-niin-elävistäkin hampaista pitää pitää ilmeisesti hyvää huolta. Onneksi mullekin kuitenkin tulee piiloon, niin ei näy, jos valkaisun jälkeen lähtee muut taas tummumaan. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Thanks for the comment! All the comments are wellcome!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat

Pantteri

Tykkään ihan hulluna panttereista , siis salmiakkipanttereista, myös lumipantterit ovat todella hyviä. Ruotsissahan nämä karkit ovat nimellä Salta Katten. Ennen oli myös Pantteri-jäätelöä, joka oli aivan mielettömän hyvää. Enää tuotaherkkua ei löydy valitettavasti valikoimista. Eilen tuli puhetta, että mikäs eläin se pantteri oikein on. Ja wikipedia sen kertoo: Leopardi eli pantteri (Panthera pardus), englanniksi leopard. Tuo nimi tulee leijonan (leo) ja pantterin (panther) risteytyksestä . En tiedä onko se vain uskomus, mutta nimen perustana on, että leopardi on leijonan ja mustan pantterin risteytys. Joka tapauksessa kyseessä on pilkullinen kissaeläin, joka näyttää näin söpöltä pentuna. Voisin ottaa lemmikiksi. Pantteri viittää myös Pohjois-Amerikassa usein puumaan , englanniksi cougar. Puuma on vaaleaturkkinen kissaeläin, jolla ei ole täpliä. Etelä-Amerikassa pantterilla taas tarkoitetaan jaguaaria , englanniksi jaguar. Jaguaari on myös pilkullinen ja hyvin yhdennäköinen leopardin

Nora ja Sade - mikä pari

Kuusi vuotta ja paljon vettä on virrannut Karjaanjoessa. Niin minä, maailma kuin moni muu on muuttunut siinä samalla. Tällä hetkellä meidän kotia asustaa minun lisäksi Sade, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, joka muutti mun luokse lokakuussa 2020, kun olin ollut yksin 1,5kk Samin yllättävän poismenon jälkeen.   Meillä menee Saden kanssa mukavasti. Välillä haastetaan toisiamme, mutta pääasiassa ollaan onnellisia ja iloisia itsejämme. Kerron Sadesta ja meidän yhteisistä jutuista lisää toisessa postauksessa, koska ajattelin herätellä tämän blogin uudelleen henkiin. Kirjoittelen tätä ihan itseäni varten, mutta kaikki lukijat ovat myös erittäin tervetulleita. 😙   Toivotan sinulle ihanaa kesää ja ollaan kuulolla!  Sade chillaa