keskiviikkona, toukokuuta 05, 2010

Legot

Hammashuolto on ollut minulle ajankohtainen asia viime aikoina. Olen käyttänyt tähän mennessä aina julkista hammashuoltoa tai YTHS:ää. Nyt kuitenkin olen siirtymässä yksityiselle, koska tarvitsemiani palveluja ei enää saa kaupungilta.

Myönään, että aina minulla ei ole hampaiden hoitaminen ollut parhaalla mahdollisella tasolla. PIkkutyttönä minulle tehtiin oikomishoitoa ja silloi sain tarpeekseni hammaslääkäristä. Kun joka vähintään joka toinen viikko piti käydä tarkistuttamassa tilannetta hammalääkärillä, joka tunki isot kouransa minun pieneen suuhun, niin ei paljon huvittanut mennä sinne vapaaehtoisesti. Silloin minulta poistettiin myös muutamia rautahampaita, ett kaikki legot mahtuisivat suuhun. Sain tuona aikana kammon puudutuspiikkiä ja tonkia kohtaan.

Julkiseen hammashuoltoon on järkyttävät jonot, ainakin 6 kk. Ja kun aika varattuna ja sille ajankohdalle tuleekin muuta, niin taas saat odottaa monta kuukautta. Yksityiselle pääsee nopeasti, mutta miksi sen pitää maksaa niin julmetusti? Tai siis miksihampaiden hoito ylipäätään maksaa niin paljon? Ja miksi hampaita ei saa laitettua mihinkään vakuutukseen? Eikö hampaat ole yhtälailla osa tervettä ihmistä, jota pitä hoitaa kuten muitakin paikkoja. Ei silti yhden haavan paikkaaminen maksa yhtä paljon kuin reiän paikkaaminen yksityisellä.

Palvelussa on varmasti ainakin eroja. Julkisella olet liukuhihnakamaa ja kerralla kiinnitetään huomiota vain yhteen asiaan. Yksityisellä taas sinut huomioidaan paremmin ja otetaan hoitaminen kokonaisuutena. Tämäkö maksaa? Aika kallis hinta ystävällisyydestä ja kokonaisvaltaisesta auttamisesta.

Hampaathan ovat aika lailla kehon herkintä aluetta. Saat nopeasti hampaasi heikkoon kuntoon, jos et niitä hoida päivittäin. Mikä muu osa kehossa on yhtä vaativaa hoidon suhteen? Lisäksi hampaiden hoitoon vaaditaan erilaisia tuotteita, jotka eivät ole ilmaisia. Tarvitaan hammasharja, -tahnaa, -lankaa ja fluoritabletteja. Myös suuvettä suositellaan. Mutta missään ei tulla tässä asiassa vastaan, jos haluat hyvät hampaat on sinun itse niihin panostettava.

Luulisi, että valtiolla ja kaupungeillakin olisi jotain intressiä pitää yhtälailla huolta ihmisten hampaista kuin muusta kropasta. Eikö juuri suun kauta leviä helposti erilaisia bakteereja kehoon, jotka pidemmän päälle tulevat hoidettaessa kalliiksi?

Minulta on nyt poistettu yksi hammas kaupungin hoidossa (n.40 Euroa) ja uuden saan tilalle syksyn aikana yksityiseltä (hinta-arvio satoja euroja).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Thanks for the comment! All the comments are wellcome!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...