lauantaina, tammikuuta 28, 2012

Termejä

Olen jotenkin allerginen tietyille termeille. Esimerkiksi nuorempana en voinut sietää sanaa "paakku" ja vieläkin minun pitää oikein muistuttaa itselleni miten olikaan "välttämätön"-sanan kanssa, oliko se pakko vai jotain muuta. Olen myös melko herkkä eri murteissa käytetyille sanoille ja sanonnoille. Erimerkiksi minulle "viruttaa" on huuhtelemista, kun taas eräs savolainen valmentajani käytti sanaa venyttelemistä tarkoittaessaan.

Nyt olen tarttunut monessa blogissa sanaan "kotiuttaa". Sillä siis tarkoitetaan asioiden ostamista ja kuskaamista kotiin. Armeijan käyneen en voisi ikinä sanoa mistään tavarasta, että kotiutan jotain, koska sillä on niin erilainen voimakas merkitys sotilasmaailmassa. Kotiutus ei ole minulle aina hyvä asia, monellehan se on siinä vaiheessa kyllä, kun armeija loppuu.

Toinen viime aikoina esillä ollut sanonta on "raukkaudest lajiin", jonka voi kuulla Jaren ja VilleGallen biisissä Faija. Tällaisellä "tekosyyllä", perustelulla tai vertauksella, joissa vain sanoilla on merkitystä, menettää nopeasti merkityksensä. Se on yhtä kuin ilmaa, vain sanoja tyhjyyden tilalla ja oikeiden perusteiden puuttuessa. Ja voin sanoa, että tiedän mistä puhun. Olen kuitenkin uhrannut monta vuotta pellästään urheilulle, lentopallolle, mutta en tehnyt sitä rakkaudesta lajiin, vaan halusta menestyä, olla parempi pelaaja ja kunnianhimosta. Lentopallo oli minulle väylä kohti huippua. Se olisi ollut mikä tahansa urheilulaji, jos jossain muussa olisin kehittynyt yhtä hyväksi kuin lentopallossa.

Enkä tänäkään päivänä pelaa lentopalloa rakkaudesta lajiin, vaan siksi, että olen siinä niin hyvä, että se on helppoa ja minulle paras tapa urheilla ja toteuttaa itseäni. Ja kaikki se vapaaehtoistyö mitä teen lajin eteen, on myös minun tapani toteuttaa itseäni ja haluta hyvää kaikille. Satun vain tietämään lentopallomaailmasta enemmän kuin muiden urheilulajien maailmasta ja siksi haluan jakaa tietämystäni eteenpäin. Kyllä, tykkään lentopallosta, mutta en rakasta. Minun rakkauteni kohdistuu vain ja ainoastaan ihmisiin.5 kommenttia:

 1. Itse taas en pidä "potuttaa" sanan käytöstä, vierasta myös "makustella" termiä mutta kyllä esim. vaatteiden huuhtelu Loimaalla voi olla juuri viruttamista. :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä Norppa!
  Ei tuo potuttaa kyllä munkaan suuhun sovi. Tämän takiahan mä en myöskään osaa ottaa tosissaan esim. savon murretta puhuvia. Mulla menee heti hermot, kun siellä kutsutaan yleisesti vaimoa akaksi. Jotenkin todella alentavaa. ;)

  VastaaPoista
 3. Vai oliko se eukko, mutta ihan sama.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi1/2/12 08:18

  Mites se kusijuoppo? MinkkiP

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Thanks for the comment! All the comments are wellcome!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...