Siirry pääsisältöön

Riina ei jatka Viestissä


Riina ei jatka Viestissä, oli otsikko YLE:n nettisivuilla. Ja tottahan se on. Voisin kommentoida asiaa vähän tarkemmin ja syvällisemmin, mutta kommentoin silti vain siltä pohjalta mitä ajatuksia uutinen minussa herätti.

Riinan sanotaan keskittyvän opiskeluihin ja siksi ei jatka peliuraa SM-liigassa. Mutta minä ja monet muutkin ovat pelaamisen ohessa opiskelleet, joten mikä syy tuo on. Minusta se on täysin keksitty ja vain julkisuuteen annettu. Tiedänhän minä toki, mikä on oikea syy ja osaltaan se onkin opiskelut. Ja Riinalla sanotaan olevan hyvä syy jättää Viesti, mutta oliko se ihan nyt Riinan päätös? Tästä pääsemmekin siihen tapaan, jolla Suomessa hoidetaan naislentopalloilijoiden asioita.

Riina on aloittanut Tampereella teknillisessä yliopistossa opiskelut vuonna 2001. Hän suoritti noin puolet tutkinnosta parissa vuodessa pelatessaan ja asuessaan Tampereella. Sitten tuli maajoukkue ja muutto Saloon. Kumpikaan noista ei sallinut, ei kannustanut, eikä mahdollistanut Riinan opiskelujen jatkamista. Olisi vaatinut älyttömiä henkilökohtaisia uhrauksia, että Riina olisi voinut opintoja jatkaa. Se olisi vaatinut tuhansia ajokilometrejä, suurta pelaajapalkkiota tai muuta tulonlähdettä, aikaa ja tahtoa. Mutta kun pelaajille ei makseta mitään, mutta vaaditaan ammattimaista suhtautumista, on pakko mennä töihin, josta voi lintasata tarvittaessa, jos opiskelupaikka ei ole pelipaikkakunnalla ja opintotuki kattaisi kulut.

Työpaikka on useinmiten hankittava itse ja on vielä sovitettava päivä- ja iltatreenit siihen samaan. On otettava palkattomia vapaapäiviä pitkien pelimatkojen takia ja kärsittävä paineita ja loukkaantumisia yms. sekä töissä että pelatessa. Kuka sellaista jaksaa. Sitten tulee taas maajoukkue ja vie pois koko kevääksi ja alkukesäksi. Ei ole taas tulolähdettä ja asuntokin on maksettava, vaikka saa ruuan ja katon leirien ajaksi. Kesällä on sitten taas treenattava tuplasti ja yritettävä tehdä rahaa jossain uudessa työpaikassa X, jos talvella on vaikka ollut töissä koulussa, joka sallii lyhyet päivät. Ja sitten alkaa taas syksy ja uuden työpaikan etsintä ja sama ruljanssi kuin edellisenä kautena.

Ja kun tätä on tehnyt taloudellisesti ja henkisesti kärsien vaikka 5 vuotta, niin kyllä siihen kyllästyy ja haluaa jotain muuta. Ja kun on tehnyt hommia joilla ei ole paljon etenemismahdollisuuksia ainakaan ilman koulutusta, niin jo alkaa olla halu päästä taas koulunpenkille. Mutta kun pelipaikka ei sitä mahdollista, niin on pakko lopettaa pelaaminen ja valittava vaihtoehto, jossa tulee rahaa ja opinnot etenevät.

Ja palatakseni otsikon aiheeseen, niin Riina ei myöskään jatka Viestissä, sillä hänelle se tehtiin mahdottomaksi. Hän uhrasi niin paljon itseään sovitellen omia treenejä ja yhteistä aikaa perheen kanssa voidakseen antaa kaikkensa joukkueelle. Ja hän antoikin kaikkensa, kaiken osaamisensa ja taitonsa. Hän pelasti monta peliä ja toi monta voittoa Saloon, mutta sitä ei arvostettu. Riinaa ei enää arvostettu. Miten voidaan olla arvostamatta niin taitavaa ja kokenutta pelaajaa. Miten voidaan ennemmin antaa arvoa nuorelle kokemattomalle pelaajalle, joka ei voi pelata kuin yhtä paikkaa tai paikkaa ei ole edes vielä muodostunut? Miksei Riinasta pidetty kynsin hampain kiinni ja suotu hänelle se mitä hän vaati? eihän se edes ollut paljon.

Riina ei ole ainoa suomalainen naislentopalloilija, jolle on käynyt näin. Tätä samaa varmasti esiintyy myös muissa joukkuelajeissa. Ja tuskin on myöskään viimeinen. Mutta miksi tässä maassa sallitaan joidenkin hullu pätemisentarve, jolla tehdään epäoikeudenmukaisia ratkaisuja. Miksi halutaan vain pärjätä itse ja olla kukkona tunkiolla, vaikka lentopallo on joukkuelaji ja yhdessä yrittämällä päästään huomattavati pidemmälle. Miten jotkut eivät huomaa, kuinka tekevät itsensä naurettavaksi toimillaan. Ja miten toiset eivät huomaa, miten tyhmiä päätöksiä he sallivat toisten tekevän. No, nämä ovat vain minun ajatuksia ja ehkä totta ehkä kuviteltuja, mutta liian monta kertaa näin on päässyt todistetusti käymään.

Minä annan kaiken tukeni Riinalle opiskeluihin ja toivon, että me pelaisimme ensi vuonna molemmat Karkkilassa ;), vaikka Riinalla olisi vielä paljon käyttöä SM-liigassakin.

Kommentit

  1. Ja Riina on aina tervetullut hyppäämään meidän kanssa seivästä! Välitähän tsempit täältäkin!

    VastaaPoista
  2. Juu, mä välitän! :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Thanks for the comment! All the comments are wellcome!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat

Pantteri

Tykkään ihan hulluna panttereista , siis salmiakkipanttereista, myös lumipantterit ovat todella hyviä. Ruotsissahan nämä karkit ovat nimellä Salta Katten. Ennen oli myös Pantteri-jäätelöä, joka oli aivan mielettömän hyvää. Enää tuotaherkkua ei löydy valitettavasti valikoimista. Eilen tuli puhetta, että mikäs eläin se pantteri oikein on. Ja wikipedia sen kertoo: Leopardi eli pantteri (Panthera pardus), englanniksi leopard. Tuo nimi tulee leijonan (leo) ja pantterin (panther) risteytyksestä . En tiedä onko se vain uskomus, mutta nimen perustana on, että leopardi on leijonan ja mustan pantterin risteytys. Joka tapauksessa kyseessä on pilkullinen kissaeläin, joka näyttää näin söpöltä pentuna. Voisin ottaa lemmikiksi. Pantteri viittää myös Pohjois-Amerikassa usein puumaan , englanniksi cougar. Puuma on vaaleaturkkinen kissaeläin, jolla ei ole täpliä. Etelä-Amerikassa pantterilla taas tarkoitetaan jaguaaria , englanniksi jaguar. Jaguaari on myös pilkullinen ja hyvin yhdennäköinen leopardin

Nora ja Sade - mikä pari

Kuusi vuotta ja paljon vettä on virrannut Karjaanjoessa. Niin minä, maailma kuin moni muu on muuttunut siinä samalla. Tällä hetkellä meidän kotia asustaa minun lisäksi Sade, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, joka muutti mun luokse lokakuussa 2020, kun olin ollut yksin 1,5kk Samin yllättävän poismenon jälkeen.   Meillä menee Saden kanssa mukavasti. Välillä haastetaan toisiamme, mutta pääasiassa ollaan onnellisia ja iloisia itsejämme. Kerron Sadesta ja meidän yhteisistä jutuista lisää toisessa postauksessa, koska ajattelin herätellä tämän blogin uudelleen henkiin. Kirjoittelen tätä ihan itseäni varten, mutta kaikki lukijat ovat myös erittäin tervetulleita. 😙   Toivotan sinulle ihanaa kesää ja ollaan kuulolla!  Sade chillaa