Siirry pääsisältöön

Villa lämmittää

Eilen jo kirjoittelinkin, että täällä Åressa on keli kylmentynyt. (Ilmeisesti myös Suomessa??) Itse pakkasta ei ole kovin hirveästi, mutta tuulen kanssa yhdessä kylmyys on paikoin jopa sietämätöntä. Tuuli on ollut jopa niin voimakasta, että Högtzonille, eli ylärinteille ole kovin monena päivänä päässyt. Kabiini ei ole toiminut vielä ollenkaan, joko se on suljettuna kovan tuulen takia tai sitten liian jään takia. Onneksi kuitenkin gondoli oli tänään auki, niin pääsi tsekkaamaan millaista lunta on puuttomalla alueella.

Lumi oli todella kovaa, koska tuuli on heittänyt kaiken irtolumen kuruihin. Eipä sitten tullut ylärinteillä viihdyttyäkään kuin yksi nousu. Myös keli oli aika...mmm...rajoittava.


Onneksi on hyvät varusteet, joiden kanssa on tähän mennessä pärjännyt mainiosti. Enkä usko, että keli tuosta voi enää kovempi olla, tai olisinko minä enää sitten menossa mäkeen. Päälimmäisistä vaatteista on ollut jo aikaisemmin juttua, mutta nyt mennään alakerroksiin ja eritysesti sormiin ja varpaisiin.

Sain synttärilahjaksi Smartwoolin laskusukat, jotka ovat omien tekstiensä mukaan "The Smartest Sock in the World". Eikä ollenkaan huonot. Materiaali on pääosin villaa, mutta se silti pestävissä 40C asteessa. Sukassa on todella hyvät pehmusteet sääressä ja muuten ne ovat saumattomat. Lisäksi sukat ovat tarpeeksi pitkät, minulla nimittäin useat pitkät sukat jäävät puristamaan pohjetta.

Eilen mainitsin, että tuli hankittua Hestran käsineet. Hanskat ovat kaksiosaiset, vuori on aitoa villaa ja sekin tumpun mallinen. Hanskat lämmittivät tänään mielettömän hyvin, sillä päälikangaskin on veden- ja tuulenkestävää tukevaa kangasta. Hanskat pysyvät myös mukana kovassakin menossa, sillä niissä on remmi, jonka saa käteen kiinni.


Jalkoja lämmittää laskettelumonoissa myös therm-icin lämmittimet. Kuva akusta, joka tuottaa virtaa pohjallisiin, joiden lämmitystehoa voi säätää. Lämmityspohjalliset sopivat muihinkin kenkiin. Itse olen käyttänyt niitä laskumonoissa, hiihtomonoissa ja lautakengissä.


Luonnon materiaalit toimivat ehdottomasti parhaiten, kun tarvitaan lämpöä. Toki teknisilläkin materiaaleilla on puolensa ja niitä tarvitaan sitten pintamateriaaleissa estämään rikkoutumista, kastumista yms. Minulla on nyt villaa kaulasta varpaisiin tosi kylmille keleille. Alusasuna on merinovillaa ja sormissa ja varpaissa yllä mainitut.

Teknisillä materiaaleilla huono ominaisuus on sen likaantuminen. Luonnonmateriaalit eivät haise kovassakaan käytössä ihan hirveältä. Esimerkiksi laskettelumonot, jotka ovat täyttä keinosettiä, alkavat haista pitkässä juoksussa hyvinkin pahalta. Meillä on käytössä therm-icin UV-puhdistin, joka rikkoo likakomponenetit ja pitää monotkin fresseinä. Offariopettaja oli tänään ostamassa uusia monoja ihan sen takia, että vanhat haisivat pahalle. Noin satasen puhdistin on halpa hinta, jos sillä pystyy pidentämään varusteiden ikää monella vuodella. Kotona olen käyttänyt samaa puhdistinta myös Reiskoissa, sillä tykkään pitää niitä ilman sukkia...



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat

Pantteri

Tykkään ihan hulluna panttereista , siis salmiakkipanttereista, myös lumipantterit ovat todella hyviä. Ruotsissahan nämä karkit ovat nimellä Salta Katten. Ennen oli myös Pantteri-jäätelöä, joka oli aivan mielettömän hyvää. Enää tuotaherkkua ei löydy valitettavasti valikoimista. Eilen tuli puhetta, että mikäs eläin se pantteri oikein on. Ja wikipedia sen kertoo: Leopardi eli pantteri (Panthera pardus), englanniksi leopard. Tuo nimi tulee leijonan (leo) ja pantterin (panther) risteytyksestä . En tiedä onko se vain uskomus, mutta nimen perustana on, että leopardi on leijonan ja mustan pantterin risteytys. Joka tapauksessa kyseessä on pilkullinen kissaeläin, joka näyttää näin söpöltä pentuna. Voisin ottaa lemmikiksi. Pantteri viittää myös Pohjois-Amerikassa usein puumaan , englanniksi cougar. Puuma on vaaleaturkkinen kissaeläin, jolla ei ole täpliä. Etelä-Amerikassa pantterilla taas tarkoitetaan jaguaaria , englanniksi jaguar. Jaguaari on myös pilkullinen ja hyvin yhdennäköinen leopardin

Nora ja Sade - mikä pari

Kuusi vuotta ja paljon vettä on virrannut Karjaanjoessa. Niin minä, maailma kuin moni muu on muuttunut siinä samalla. Tällä hetkellä meidän kotia asustaa minun lisäksi Sade, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, joka muutti mun luokse lokakuussa 2020, kun olin ollut yksin 1,5kk Samin yllättävän poismenon jälkeen.   Meillä menee Saden kanssa mukavasti. Välillä haastetaan toisiamme, mutta pääasiassa ollaan onnellisia ja iloisia itsejämme. Kerron Sadesta ja meidän yhteisistä jutuista lisää toisessa postauksessa, koska ajattelin herätellä tämän blogin uudelleen henkiin. Kirjoittelen tätä ihan itseäni varten, mutta kaikki lukijat ovat myös erittäin tervetulleita. 😙   Toivotan sinulle ihanaa kesää ja ollaan kuulolla!  Sade chillaa