Siirry pääsisältöön

Pelottaa

Tänään yritettiin voittaa pelkoa. Jo aikaisemmin kerroin pienestä pelosta moottorikelkkailua kohtaan, tänään oli aika kohdata pelot ja voittaa ne. Sami on kysellyt, että mikä siinä sitten pelottaa, enkä ole oikein osannut vastata, mutta tänään sen keksin. Sitähän minäkin pelkään, mitä nyt yleensä pelätään, kuolemaa, loukkaantumista, menetystä.

Ihan ensimmäinen kerta kelkalla oli 2005 jouluna. Silloin kaikki meni hyvin. Ilmeisesti olin niin hyvässä fyysisessä kunnossa ja reaktiot oli kohdallaan, että pikku kelkkailu ei tuntunut missään. Silloinhan vielä pelasin SM-liigassa. Seuraavilla kerroilla onkin sitten sattunut kaikenlaista. Olen ajanut päin pajukkoa Sami kyydissä, olen ajanut päin puuta ja tiåunut ojaan, olen ajanut mutkan suoraksi siten, että kelkkaa kaivettiin varmaan tunti lumipenkasta ja olen huutanut kurkku suorana, kun en uskaltanut ajaa kelkkaa alas jäistä rinnettä. Mitää vakavaa ei onneksi ole sattunut, ei edes pieniä loukkaantumisia.

Eniten moottorikelkkailussa, mökijällä ajossa ja miksei pyörällä ajossakin häiritsee, että kaikki liikkuminen maan pinnalla tapahtuu täysin teknisillä välineillä, niin jarruttaminen kuin pyörien tai telojen pyöriminen. Onhan näin autossakin, mutta siinä voi tuntea paremmin renkaisen pidon tiessä ja alusta on pitävämpi. Toiseksi häiritsee, että voin tippua kyydistä hallitsemattomasti. Autossahan näin ei voi käydä. Ja kolmanneksi, että väline kaatuu ja minä jään alle. Auto ei myöskään kaadu.

Tänään alku sujui moitteettomasti. Väylä olikin tasaista, eikä pahemmin mutkia löytynyt. Vauhti nousi helposti korkealle, mutta kelkka oli silti hallussa. Aloin pysyä hyvin Samin näköetäisyydellä ja ajoi tuntui kivalta. Meidät oikein puhallutettiinkin ja ajokortit tarkastettiin, kaikki oli kunnossa. Loppumatka olikin sitten erilaista ajoa: metsää, kapeaa ränniä, pehmeää lunta. Ja sitten lennettiin. Tällä kertaa ylämäessä, missä oli todella kapea ura. Kelkka vaan pomppasi ulos uralta ja minä putosin kelkan päältä. Oikea jalka jäi kuitenkin jumiin ja jalkapöytä on nyt melko herkkänä. Jo aikaisemmin kelkka lähti iha aukealla yhtäkkiä viemään väärään suuntaan, mutta onneksi siellä oli tilaa kääntyä. Loppumatka tultiinkin sitten hissukseen.

Minulla olisikin pari ehdotusta naisten kelkkaan, joita tuskin koskaan tullaan valmistamaan... Suksissa paremmat ohjurit, että koko kelkka kääntyy, kun sitä käännetään. Kevyempi ohjaus, ettei tarvitse käyttää joka mutkassa kaikkia voimia. Kaasu lähemmäksi kädensijaa, ettei tarvitse käyttää koko kättä pelkkään kaasuun ja pelkästään toisella kädellä ohjata. Kapeampi ohjaustanko. Ohuemmat kahvat, että käsi menee paremmin ympärille. Jarru lähemmäksi kahvaa, ettei tarvitse käyttää kuin yhtä sormea. Tasapainoisempi perä, ettei tarvitse seisoa koko painolla toisella puolella kaltevalla alustalla. Tasainen kaasu. Pehmeä penkki.

Tänään kelkassa oli hyvää penkki ja jalkojen etäisyys tangosta, oli helppo seistä. Ohjauksessa oli paljon tyhjää ennen kuin se varsinaisesti alkoi kääntää. Kaasussa oli paljon tyhjää ennen kuin se alkoi kiihtyä ja kun se kiihtyi, oli voima melko suuri. Sukset olivat todella huonot, edes Sami ei saanut kelkkaa kääntymään isolla alueella, vaikka omasta sai.



Huomatkaa minun pupunkorvat. Viime kesänä DH:ssa dyykatessani kypärän lippa meni rikki. Se laitettiin kiinni nippusiteillä, mutta nippusiteet eivät näissä tuulissa ja nopeuksissa pitäneet. Niinpä lippa halkesi ja osat oli laitettava ajankohtaisiksi pääsiäiskorviksi. =:)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat

Pantteri

Tykkään ihan hulluna panttereista , siis salmiakkipanttereista, myös lumipantterit ovat todella hyviä. Ruotsissahan nämä karkit ovat nimellä Salta Katten. Ennen oli myös Pantteri-jäätelöä, joka oli aivan mielettömän hyvää. Enää tuotaherkkua ei löydy valitettavasti valikoimista. Eilen tuli puhetta, että mikäs eläin se pantteri oikein on. Ja wikipedia sen kertoo: Leopardi eli pantteri (Panthera pardus), englanniksi leopard. Tuo nimi tulee leijonan (leo) ja pantterin (panther) risteytyksestä . En tiedä onko se vain uskomus, mutta nimen perustana on, että leopardi on leijonan ja mustan pantterin risteytys. Joka tapauksessa kyseessä on pilkullinen kissaeläin, joka näyttää näin söpöltä pentuna. Voisin ottaa lemmikiksi. Pantteri viittää myös Pohjois-Amerikassa usein puumaan , englanniksi cougar. Puuma on vaaleaturkkinen kissaeläin, jolla ei ole täpliä. Etelä-Amerikassa pantterilla taas tarkoitetaan jaguaaria , englanniksi jaguar. Jaguaari on myös pilkullinen ja hyvin yhdennäköinen leopardin

Nora ja Sade - mikä pari

Kuusi vuotta ja paljon vettä on virrannut Karjaanjoessa. Niin minä, maailma kuin moni muu on muuttunut siinä samalla. Tällä hetkellä meidän kotia asustaa minun lisäksi Sade, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, joka muutti mun luokse lokakuussa 2020, kun olin ollut yksin 1,5kk Samin yllättävän poismenon jälkeen.   Meillä menee Saden kanssa mukavasti. Välillä haastetaan toisiamme, mutta pääasiassa ollaan onnellisia ja iloisia itsejämme. Kerron Sadesta ja meidän yhteisistä jutuista lisää toisessa postauksessa, koska ajattelin herätellä tämän blogin uudelleen henkiin. Kirjoittelen tätä ihan itseäni varten, mutta kaikki lukijat ovat myös erittäin tervetulleita. 😙   Toivotan sinulle ihanaa kesää ja ollaan kuulolla!  Sade chillaa