Siirry pääsisältöön

Kevät pihalla

Lauantai meni pihalla. Siis omalla takapihalla sitä laittaen ja auringossa paistatellen.

Viikon aikana on pensaissa ja puissa lehdet kasvaneet melkein silmissä ja maasta ovat nousseet syksyllä istuttamani krookukset, narsissit ja tulppaanit. Oikeastaan krookukset ovat jo kukkineet niin aurinkoisella talonsivustalla ja varjoisalla etupihalla, mutta ny ne ovat parhaimmillaan todella varjoisella takapihalla.


Pienet narsissitkin ovat nyt kauneimmillaan ja vähän missasin parhaan auringon paisteen kohdistuen näihin pirteän keltaisiin kukkiin, mutta kyllä se loisto tässäkin kuvassa näkyy.


Tulppaanit olivat lauantaina vielä aika pienia, eikä nuppuja ollut vielä näkyvissä, kuten kuvasta näkyy. Mutta jo sunnuntai-iltana oli havaittavissa minkä värisiä tulppaaneja on tulossa, eli nuput olivat kasvaneet yhdessä yössä isoiksi.


Lauantaina perkasin siis rikkaruohot tuosta penkistä pois ja istuttelin uusia kasveja. Perjantaina tuli hankittua raparperin ja dahlian sekä kurjenmiekan juurakoita. Lisäksi maahan päätyi jouluna saatu jouluruus ja joulupuut. Myös yrtit pääsivät multaan siementen muodossa. Ananaskirsikat ovat jo itäneet sen verran, että ne pääsivät nyt juuretukseen. :) Varsinaisia yrttejä tulee olemaan korianteri, minttu, oregano ja basilika. Muita kasveja siemeninä multaan meni paria erilaista tomaattia ja paprikaa, valkosipulin varsia ja kesäkurpitsaa. Kun nämä kasvit ovat riittävästi itäneet, niin päätyvät todennäköisesti morsiusangervojen paikalle, johon tulee kasvimaa.


Etupihalta karsin kaikki vuorenkilvet pois ja paljastin hienon kivetyksen esiin. Vuorenkilpien isot lehdet olivat piilottaneet alleen monien vuosien verivaahteran lehdet ja kivet ovatkin aika likaisia. Odotamme siis seuraavaa sadetta, joka puhdistaisi ne.

Seuraavaksi odotellaan päätöstä saammeko raknetaa pihalle pienen vajan. Jos saamem, niin takapihalta lähtee kolme jasminpensasta pois. Myös morsiusangervot poistetaan, kuten aikaisemmin todettu, ja tilalle tulee kasvimaa. Terassin rakennus ja pihakalusteiden hanknta on myös vuorossa jossain vaiheessa. Pioneja olisi myös kiva saada ja ehkä myös muita todella näyttäviä kasveja. Marjapensassuunnitelmasta olen tainnut luopua tässä vaiheessa, kun ei tuota pihaa nyt niin älyttömästi ole. Nurmikko pitää myös huoltaa ja tehdä paikkausta. Piha pitäisi myös lannoittaa.

Etupiha joko jätetään tuollaiseksi kuin se nyt on tai sitten sinne istutetaan vuorimäntyjä. Ainakin lahjaksi saatu pallotuija pitää istuttaa jonnekin.

Onneksi ei ole yhtään enempää tuota pihaa...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat

Pantteri

Tykkään ihan hulluna panttereista , siis salmiakkipanttereista, myös lumipantterit ovat todella hyviä. Ruotsissahan nämä karkit ovat nimellä Salta Katten. Ennen oli myös Pantteri-jäätelöä, joka oli aivan mielettömän hyvää. Enää tuotaherkkua ei löydy valitettavasti valikoimista. Eilen tuli puhetta, että mikäs eläin se pantteri oikein on. Ja wikipedia sen kertoo: Leopardi eli pantteri (Panthera pardus), englanniksi leopard. Tuo nimi tulee leijonan (leo) ja pantterin (panther) risteytyksestä . En tiedä onko se vain uskomus, mutta nimen perustana on, että leopardi on leijonan ja mustan pantterin risteytys. Joka tapauksessa kyseessä on pilkullinen kissaeläin, joka näyttää näin söpöltä pentuna. Voisin ottaa lemmikiksi. Pantteri viittää myös Pohjois-Amerikassa usein puumaan , englanniksi cougar. Puuma on vaaleaturkkinen kissaeläin, jolla ei ole täpliä. Etelä-Amerikassa pantterilla taas tarkoitetaan jaguaaria , englanniksi jaguar. Jaguaari on myös pilkullinen ja hyvin yhdennäköinen leopardin

Nora ja Sade - mikä pari

Kuusi vuotta ja paljon vettä on virrannut Karjaanjoessa. Niin minä, maailma kuin moni muu on muuttunut siinä samalla. Tällä hetkellä meidän kotia asustaa minun lisäksi Sade, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, joka muutti mun luokse lokakuussa 2020, kun olin ollut yksin 1,5kk Samin yllättävän poismenon jälkeen.   Meillä menee Saden kanssa mukavasti. Välillä haastetaan toisiamme, mutta pääasiassa ollaan onnellisia ja iloisia itsejämme. Kerron Sadesta ja meidän yhteisistä jutuista lisää toisessa postauksessa, koska ajattelin herätellä tämän blogin uudelleen henkiin. Kirjoittelen tätä ihan itseäni varten, mutta kaikki lukijat ovat myös erittäin tervetulleita. 😙   Toivotan sinulle ihanaa kesää ja ollaan kuulolla!  Sade chillaa