Siirry pääsisältöön

Vinkkejä nuoremmille

Viime torstaina minut oli kutsuttu kertomaan naisinsinöörinä olemisesta ja niistä valinnoista, jotka ovat tehneet minusta insinöörin. Kohderyhmä koostui 9.-luokkalaisista tytöistä, joita Teknologiateollisuus halusi saada tekniselle alalle lukion ja siellä opiskellun laajan matematiikkan ja fysiikkan sekä kemian myötä.

Minua pyydettiin kerotmaan omista valinnoistani yhdeksännellä luokalla sekä muista valinnoista, opiskelustani sekä työstäni. Sisnänsä helppo aihe jutustella, kun ei tarvinnut kertoa kuin itsestään, mutta mitä minä muistan 15 vuoden takaisista valinnoista?

Matematiikka, fysiikka ja kemia ovat olleet minulle aina todella helppoja. Kaikki mikä on todistettu ja voidaan osoittaa tunnetuin kaavoin, on todellist aja uskottavaa. Niinpä minäkin luotan ja uskon siihen ja opin sen helpolla. Näiden opittujen tapojen ja menetelmien avulla on vain sovellettava erinäisiä yhdistelmiä ja päädyttävä tavoitteisiin. Näinhän se menee. Mutta näin selitettynä ei taida ihan aueta 15-16-vuotialle.

Niinpä kerroinkin lähinnä omista valinnositani ja niihin johtaneista tiedoista ja kokemuksista. Minähän en taida kuitenkaan olla ihan perustyttö valintoineni, mutta ainakin minulla on kokemusta monesta ja paljosta. Minähän lähdin lentopallon myötä lukioon Jyväskylään, josta ajauduin Tampereelle. Sitten menin armeijaan ja päädyin TTKK:lle (ny. TTY). Opiskelin neljässä vuodessa DI:ksi ja samaan aikaan pelasin koko ajan lentopalloa SM-liigassa. Niinpä neuvoinkin tyttöjä elämään täysillä, kokemaan kaiken mahdollisen ja valitsemaan mahdollisimman laajasti ja pitämään harrastukset mukanaan koko ajan.

Toivottavasti tytöt oppivat jotain, sillä olenhan minä elävä esimerkki siitä, että kaikke avoi tehdä ja saavuttaa myös samaan aikaan. En kuitenkaan kertonut heille, että nuo vuodet ottavat nyt veronsa, enkä jaksa tehdä juuri mitään. Mutta enhän minäkään mitään koettua sure tai kadu, ennemminkin kadun sitä, ettei tullut noiden vuosien aikana käytyä enemmän baareissa, hengattua kavereiden kanssa, tavattua sukulaisia, lähdettyä ulkomaille ja mentyä RUK:iin.

Minusta taisi kuitenkin heijastua myös se tyytyväisyys, joka minut nyt täyttää. Olen niin onnellinen, että elämä hymyilee ja maistuu todella maukkaalta. Onhan sitä tehtykin töitä, että saa vihdoin nauttia, vaikka onhan aina kyse myös onnesta, mutta nyt sekin tuntuu olevan suotuisaa.

Kommentit

  1. Anonyymi2/3/08 17:39

    YES, tosi mukavaa, että pääsit kertomaan tytöille omista valinnoista ja siitä, että tytötkin voivat pärjätä teknisellä alalla. Itse koin lukion pitkän matematiikan liian teoreettisena, mutta sitten kun pääsin Tekuun (silloinen opisto-aste), niin oikein nautiskelin matematiikasta, statiikasta, mekaniikasta jne. Ja nyt vanhemmalla iällä suoritetut opiskelut, ne vasta juhlaa ovat olleetkin! Yritän 13 v. juniorilleni (vielä poika) takoa päähän, että yrittäisi tsempata tämän yläasteen, mutta kun kaikki urheilu kiinnostaa vaan niin paljon enemmän, kuin koulun käynti!

    VastaaPoista
  2. Niin kuin nille tytöillekin totesin, että parasta on ollut tajuta, että asiat eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan tukevia. Minusta ainakin on todella helppo urheilla, kun ymmärrän asioiden fysiikan lajit. :)

    Myös se, että haluaa osata kaikkea ja ollan kaikessa ei paras mutta hyvä, niin vie todella pitkälle. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Thanks for the comment! All the comments are wellcome!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat

Pantteri

Tykkään ihan hulluna panttereista , siis salmiakkipanttereista, myös lumipantterit ovat todella hyviä. Ruotsissahan nämä karkit ovat nimellä Salta Katten. Ennen oli myös Pantteri-jäätelöä, joka oli aivan mielettömän hyvää. Enää tuotaherkkua ei löydy valitettavasti valikoimista. Eilen tuli puhetta, että mikäs eläin se pantteri oikein on. Ja wikipedia sen kertoo: Leopardi eli pantteri (Panthera pardus), englanniksi leopard. Tuo nimi tulee leijonan (leo) ja pantterin (panther) risteytyksestä . En tiedä onko se vain uskomus, mutta nimen perustana on, että leopardi on leijonan ja mustan pantterin risteytys. Joka tapauksessa kyseessä on pilkullinen kissaeläin, joka näyttää näin söpöltä pentuna. Voisin ottaa lemmikiksi. Pantteri viittää myös Pohjois-Amerikassa usein puumaan , englanniksi cougar. Puuma on vaaleaturkkinen kissaeläin, jolla ei ole täpliä. Etelä-Amerikassa pantterilla taas tarkoitetaan jaguaaria , englanniksi jaguar. Jaguaari on myös pilkullinen ja hyvin yhdennäköinen leopardin

Nora ja Sade - mikä pari

Kuusi vuotta ja paljon vettä on virrannut Karjaanjoessa. Niin minä, maailma kuin moni muu on muuttunut siinä samalla. Tällä hetkellä meidän kotia asustaa minun lisäksi Sade, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, joka muutti mun luokse lokakuussa 2020, kun olin ollut yksin 1,5kk Samin yllättävän poismenon jälkeen.   Meillä menee Saden kanssa mukavasti. Välillä haastetaan toisiamme, mutta pääasiassa ollaan onnellisia ja iloisia itsejämme. Kerron Sadesta ja meidän yhteisistä jutuista lisää toisessa postauksessa, koska ajattelin herätellä tämän blogin uudelleen henkiin. Kirjoittelen tätä ihan itseäni varten, mutta kaikki lukijat ovat myös erittäin tervetulleita. 😙   Toivotan sinulle ihanaa kesää ja ollaan kuulolla!  Sade chillaa