Siirry pääsisältöön

Ruoka mielessä

Olen vuoden alusta yrittänyt muuttaa ruokavaliota. Kaikeksi onneksi se ei ole jäänyt yritykseksi, vaan ihan oikeaa muutosta on tapahtunut. Ruokavalion uudistusta avustaa Samin halu tarkkailla ruuan laatua.

Kotona siis syömme niin puhdasta ruokaa mahdollista. On paljon luomua ja käsittelemätöntä ruokaa. Yritämme välttää kaikkia E-koodeja ja muita korvikkeita, joita on esimerkiksi kevyttuotteissa. Emme myöskään syö juurikaan sokeria ja tyhjiä hiilareita.

Ja kun panostaa ruuan laatuun ja makuun, niin ei tule syötyäkään niin paljon. Tämä oppi on myös luettavissa Mireille Guilianon kirjasta "Ranskattaret eivät liho". Kirjassa ja omassa ruokavaliossa painotetaan myös nesteitä. Juonkin siksi paljon teetä ja vettä. Kolmas hyvin opettavainen ajatus kirjasta on tasapainon pitäminen. Jotta ruoka ei olisi ihan koko aikaa mielessä täytyy mukana kantaa välipaloja, hedelmiä, keittoja, puuroja tai vihanneksia. Kun ei ole koko ajan nälkä, niin ei ruokakaan ole päällimmäisenä ajatuksena. Ja jos lounaalla syö enemmän, niin illalla sitten vähemmän. Minä kyllä on syön mielummin päivällä vähemmän, ettei ala väsyttää ja illalla sitten hieman vähemmän, mutta herkutellen.

Ulkomailla kannan mukanani termospulloa, jossa on teetä, vihreää, valkoista tai rooibusta. Syön paljon salaatteja, lihaa ja antipasto-ruokia. Leipääkin vähän ja välillä myös pieniä annoksia pastaa.

Nauttiakin saa, mutta vasta sitten, kun on sisäistänyt täysin ruokavalion ja hallitsee himonsa. Olen nauttinut ihan pieniä annoksia todella tummaa (85%) suklaata pari kertaa. Kuinka nuo maistuvatkaan niin hyviltä, kun ei mässytä joka päivä, eikä kerralla liikaa.

Uusi ruokavalio tuntuu ja maistuu hyvältä. Vaikka kiloja ei tipu urakalla, niin suunta on oikea. Ja koska minulla ei ole kiirettä, niin voin hyvillä mielin jatkaa ruokavlaion sisäistämistä, kehon trimmaamista ja katsoa mitä tapahtuu. Tällainen nautinnollinen ruokavalio ei vaadi suurta itsekuria, eikä vie hermoja, eikä ole nälkä. Seuraavaksi kirjoitankin miltä uusi elämä on tuntunut pään sisällä. :)

Kommentit

  1. Hyvä että oot saanut ruokavalion kuntoon.

    Tärkeää on tosiaan laatu, tasapaino ja monipuolisuus.
    Kaikkea ei kannata syödä mitä kaupan hyllyiltä löytyy. Kilohinta kertoo yleensä paljon, vaikka pelkkä hinta ei laatua takaakkaan.

    Itsellä toimii tasapaino hyvin sillä tavalla, että pidän huolta siitä että proteiinia tulee riittävästi (sopivasti) lautaselle, esim. raejuustoa ja kotona uunissa paistettua kalkkunafilettä.
    Siihen sitten mukaan hyvälaatuista oliiviöljyä sellaiset 7-8 gr ja sopivasti vihanneksia tai hedelmiä. Hiilihydraattia pitää olla riittävästi, mutta ei liikaa. Sen kyllä oppii huomaamaan missä raja menee.

    Ruisleivästä tykkään kanssa paljon, siitä saa paljon kuitua ja energiaa. Vehnää en syö juuri lainkaan, mutta suklaata tulee vedeltyä. Se on ihan hyvää, kunhan ei syö liikaa. Suklaiden kilohinnatkin oppii muuten lajittelemaan makuaistin perusteella. Samoin kuin oliiviöljyjen. Haittapuoli on vain siinä, että kun totuttaa makunsa kaikkein kalleimpaaan, niin sitten ei enää muu kelpaakaan. =)

    Syöminen on loppuen lopuksi tosi simppeliä, mikä on lohdullista... =) Jos kerran syö liikaa, niin sitten syö seuraavalla kertaa vähän kevyemmin, niin homma pysyy kurissa. Yletöntä mässäilyä ei kannata harrastaa lainkaan. Tsemppiä =)

    VastaaPoista
  2. Proteiinia tulee kyllä tosiaan nautittua huolella ja oliiviöljyä samoin. Kyllä hiilarietakin tulee syötyä, että saa kuitua ja pidettyä vatsan kunnossa.

    Kiitos tsempistä! :)

    VastaaPoista
  3. Moi vielä,

    Tiedätkö muuten miten oliiviöljyjen laatuja analysoidaan.

    Koska ei olla nyt Italiassa tai Ranskassa, niin kirjoitan sen tähän siltä varalta, että kaikki eivät tiedä.

    Hyvän oliiviöljyn voi tunnistaa sillä tavalla, että sen pitää olla mahdollisimman mauton suun etuosassa. Ei saa olla yhtään hapan tai karvas, vaan mahdollisimman lähellä puhtaan veden makua.

    Sitten kun taas öljy nostetaan (ja heitetään) suun ylä ja takaosaan eli nielun suuntaan, niin maun pitää olla mahdollisimman väkevä ja pippurinen. Mitä pippurisempi, niin sitä paremmin siinä on oliviöljyn spesiaalit antiaksidantit tallella.

    Värillä ei ole väliä. Se riippuu siitä onko öljy tehty kevään vai syksyn sadosta. Niissä on pikkaisen eri antioksidantteja sen mukaan.

    Oliiviöljyt on hinnoiteltu aika tarkkaan juuri tämän testin mukaan. Huonommat öljyt käy lamppuöljyksi ja saippuan raaka-aineeksi.

    Omat suosikkini ovat Manor ja Citia, vaikka Citiassa ei paljon pippuria ole. Sitä kalleinta Citimarketin 20€ litra tai pullo en oo viittinyt ostaa =)

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeista. Kyllä me ollaan katsottu ainakin, että se on kylmäpuristettua extra virgin-ölyjä. Toin öljyjä viime Italian reissulta ja ne ainakin on ollut hyviä. Pitää tehdä makutestit ensi kerralla. Onko luomuöljyt parempia?

    VastaaPoista
  5. Tykkään yleisesti kanssa luomutuotteista. Esim. luomutomaatit ja kurkku on usein aivan erimakuisiakin kuin tavalliset.

    Luomu oliviöljyistä mulla ei sen erityisempää tietoa. Mulle on riittänyt aina toi makutesti.

    Manor öljyä kuin heittää ekan oikein kunnolla kurkkuun, niin siinä voi vähän yllättyä jos se sattuu osumaan just oikeaan makuhermoon =)

    Jos yrittää varoa, niin sitten se ei osu eli se vaatii kanssa pikkaisin taitoa että osa heittää sen öljyn oikeaan kohtaan.

    Parhaiten se onnistuu mahdollisimman rohkealla heitolla....

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Thanks for the comment! All the comments are wellcome!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat

Pantteri

Tykkään ihan hulluna panttereista , siis salmiakkipanttereista, myös lumipantterit ovat todella hyviä. Ruotsissahan nämä karkit ovat nimellä Salta Katten. Ennen oli myös Pantteri-jäätelöä, joka oli aivan mielettömän hyvää. Enää tuotaherkkua ei löydy valitettavasti valikoimista. Eilen tuli puhetta, että mikäs eläin se pantteri oikein on. Ja wikipedia sen kertoo: Leopardi eli pantteri (Panthera pardus), englanniksi leopard. Tuo nimi tulee leijonan (leo) ja pantterin (panther) risteytyksestä . En tiedä onko se vain uskomus, mutta nimen perustana on, että leopardi on leijonan ja mustan pantterin risteytys. Joka tapauksessa kyseessä on pilkullinen kissaeläin, joka näyttää näin söpöltä pentuna. Voisin ottaa lemmikiksi. Pantteri viittää myös Pohjois-Amerikassa usein puumaan , englanniksi cougar. Puuma on vaaleaturkkinen kissaeläin, jolla ei ole täpliä. Etelä-Amerikassa pantterilla taas tarkoitetaan jaguaaria , englanniksi jaguar. Jaguaari on myös pilkullinen ja hyvin yhdennäköinen leopardin

Nora ja Sade - mikä pari

Kuusi vuotta ja paljon vettä on virrannut Karjaanjoessa. Niin minä, maailma kuin moni muu on muuttunut siinä samalla. Tällä hetkellä meidän kotia asustaa minun lisäksi Sade, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, joka muutti mun luokse lokakuussa 2020, kun olin ollut yksin 1,5kk Samin yllättävän poismenon jälkeen.   Meillä menee Saden kanssa mukavasti. Välillä haastetaan toisiamme, mutta pääasiassa ollaan onnellisia ja iloisia itsejämme. Kerron Sadesta ja meidän yhteisistä jutuista lisää toisessa postauksessa, koska ajattelin herätellä tämän blogin uudelleen henkiin. Kirjoittelen tätä ihan itseäni varten, mutta kaikki lukijat ovat myös erittäin tervetulleita. 😙   Toivotan sinulle ihanaa kesää ja ollaan kuulolla!  Sade chillaa