Siirry pääsisältöön

Erikoistaikina Piparkakkutalolle

Tämä taikinaresepti on maamme johtavien sokerileipureiden ja srkkitehtien sekä joulupukin muorinyhdessä kehittämä. Taikina on notkea käsitellä ja näppärä leipoa. Se ei leviä uunissa, eikä murene valmiina. Lisäksi se maistuu raakanakin mainiolta.

50 g margariinia tai voita
1,5 dl fariinisokeria
1 dl tummaa siirappia
0,5 rkl jauhettua inkivääriä
1 rkl kanelia
1 rkl jauhettua pomeranssia
0,5 rkl jauhettua neilikkaa
1,5 dl maitoa
6-7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1,5 tl ruokasoodaa tai 1 rkl leivinjauhetta

Sekoita rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen, kunnes sokeri ja rasva ovat sulaneet. Anna seoksen kiehahtaa hieman. Lisää joukkoon maito ja jäähdytä seos. Kaada rasvaseoksen joukkoon osa jauhoista, joihin olet lisännyt ruokasoodan. Sekoita tasaiseksi ja lisää jauhoja, kunnes saat kovan taikinan. Taikinan tulee olla hyvin kiinteää, silloin se ei leviä uunissa. Taputtele taikina levyksi, kääri muoviin ja laita jääkaappiin kovettumaan. Aloita rakennustyö seuraavana päivänä. Muista kaulia taikina riittävän ohueksi (2-3 mm), ettei talon osasista tule liian paksuja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Le Creuset

Olen haaveillut jo pitkään kunnon padasta. Minulla on ollut pitkään valurautainen pata, joka sinänsä ajaa tehtävänsä, mutta on erittäin hankala puhdistaa. Le Creuset in padat ovat olleet jo pitkään toivelistalla, mutta ne ovat ainakin Suomessa olleet liian kalliita alennuksessakin. Le Creusetin padat ovat induktio-sopivia, ne voi pestä astianpesukoneessa ja niissä on keraaminen pinta, ettei ruoka pala kiinni. Kuten On the Way -postauksessa kerroin, kävimme Åren matkalla Stockholm Quality Outletissä. Ja siellähän oli Le Creusetin liike. Jeejee! :) Kaikki tuotteet olivat 2-laatua, eli hinnat olivat kerrankin kohdillaan, mutta silti tuotteille tuli elinikäinen takuu. Viat, joita padoissa oli, oli lähinnä värivirheitä, mikä ei ainakaan minun ruuanlaittoani haittaa. Meille päätyi soikea, punainen, 3,3l pata, joka on toiminut kuin unelma. Astianpesukoneessa pata tulee puhtaaksi, lämpenee induktiolla ja ruokaan ei tule metallin makua, kun sisäpinnalla on keraaminen pinnoite. Mitä pat...

Kaikki SkiExpoon

Ensi viikonloppuna on Messukeskuksessa SkiExpo ja sen lisäksi myös BoardExpo, Lätkä&SäbäExpo, DigiExpo ja HifiExpo. SkiExpossa on uutuutena Timantti. TIMANTTI esittelee häikäisevät huippu-uutuudet! Timanttialueella, Skiexpon keskiössä, esittäytyvät kauden väline-, varuste- ja tekstiiliuutuudet – kukin merkki omalla osastollaan. Ja tuolta Timantista löytyy myös Power Balance . Minä olen saanut mukavaa tukea ja buustia PB:stä biitsiin, maastopyöräilyyn ja lentopalloon. Viime talvena tuli vähän hiihdettyä ja laskettua PB:n kanssa ja kyllähän liuku oli pidempi ja tasapaino parempi. Olkapää on saanut liikkuvuutta tarroista ja ranteet sekä kaula koristeita. Näistä ja monista muista kokemuksista tulen kertomaan myös messuilla, joten tule testaamaan!

:)

Olipa isoja banaaneja kaupassa. Pakkohan niitä oli ostaa. :) Ovat vielä Reilun Kaupan banaaneja. :) Eivät edes mahtuneet omaan kiikkuunsa, vaan putosivat appelsiinien päälle. Jaffa-appelsiinit ovat muuten ihan älyttömän hyviä, todella mehukkaita. Vaikka kuvasta ei uskoisi, niin appelsiinit ovat ihan normaalikokoisia, eli vähän tennispalloja suurempia. :) S-kaupasta nämäkin herkut... :)