Kaksi viimeisintä kirjaa, jotka olen lukenut ikään_kuin huvikseni ovat kertoneet naisista eri maissa. Cecilia Samartinin Nora & Alicia kertoi nuorista tytöistä, jotka kasvoivat 1950-luvun Kuubassa ja Rajaa Alsanean Riadin tytöt kuvasi elämää Saudi-Arabiassa. Molemmat todella mielenkiintoisia kirjoja, vaikkei ehkä niin loistavasti kirjoitettuja.
Me Naisissa Cecilia kuvasi Nora & Alicia-kirjaansa huhtikuussa näin: Kirjaa voi tulkita yhdenkin ihmisen kahtiajakona ja hajaannuksena. Kirjassa nimittäin Noran perhe muuttaa Yhdysvaltoihin pakoon Castron valtaa ja Alicia jää Kuubaan. Mutta ystävyys tyttöjen välillä ja rakkaus kotimaahan säilyy.
Riadin tytöt taas on koottu sähköpostilistan kirjoituksista, joissa kuvataan neljän tytön elämää hyvin tarkkaan sanellussa uskonnollisessa yhteisössä. On tarinoita rakkaudesta, muodista, perheistä ja opiskelusta. Mutta kaikkia yhdistää samat vaatimukset ja arvot, jotka uskonto yhdistää.
Siis kaksi kirjaa, joissa molemmissa on paljon sääntöjä ja määräyksiä, mutta eri asioiden takia. Kuubassa politiikan ja Saudi-Arabiassa uskonnon. Onneksi me täällä Suomessa saamme elää naisena juuri niin kuin haluamme. Me saamme itse päättää mitä puemme päälle, mitä syömme, minne menemme ja kenen kanssa. Missä asumme, keneen rakastumme ja mitä opiskelemme. Suosittelen lukemaan molemmat kirjat, sekä myöskin Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa, joka kertoo naisten elämästä Afganistanissa.
Heii, jos sulla on omana tuo Nora & Alicia, voisin lainata sitä ja antaa vaihtariksi vaikka Señor Peregrino:n samalta kirjoittajalta, jos et ole vielä lukenut?
VastaaPoista